Klassekamp - Opel Omega CD 2.5 V6 mot Mercedes E 220
(Bil nr. 6/7 (14.12. - 1.2.1994))

"Opel Omega og Mercedes E-220 stiller på samme nivå når det gjelder produktegenskaper, men i hver sin klasse når det gjelder pris. For å avsløre hvor den nye Omega ligger teknisk, har vi kjørt en Omega 2.5 V6 mot Mercedes E-220. En 2,5-liters V-sekser mot en 2,2-liters rekkefirer kan virke som rått parti, og det er det."

"(...) Omegas førerplass er ryddig og oversiktlig. Den domineres av den store turtelleren og det store speedometeret, samt det digitale tekstvinduet til høyre for instrumentene.
(...) E-220 har et vesentlig mer sparsommelig førermiljø, gutta i Stuttgart var ikke i det oppfinnsomme hjørnet da de designet denne førerplassen. Men den har klasse, og er meget praktisk, med et unntak, vi savner et hanskerom. Det gikk fløyten da kollisjonsputen på høyre side ble montert.
Både Opel og Mercedes kan bygge seter, men de har løst oppgaven litt forskjellig. Opels seter har en forholdsvis myk polstring, men har likevel sørget for at setene har en fast stamme og du får god støtte til både rygg og lår. (...) Du sitter merkbart hardere i E-220, og får like god sidestøtte som i Omega, men uten at det er ubehagelig. Både lår- og korsryggstøtten er meget god."

"(...) Omega er overraskende lettkjørt. Styringen er lett og presis, og fjæring og demping har en karakter som gjør at Omega føles lett.
E-220 gir stikk motsatt inntrykk. Den føles lett og hendig når du betrakter den fra førerplassen, bare det store rattet sladrer om at dette er en stor bil. Men den "store" følelsen blir sterkere når du begynner å kjøre. Styringen er noe tyngre enn i Omega, og er ikke like presis. Dessuten er det noe ved fjæring og dempingen som gjør at E-220 føles større og tyngre enn Omega ute på veien.
På svingete vei har Omega et klart fortrinn. Ikke så mye i veigrep, mest når det gjelder håndterlighet. Omegas styring er mer kontant, den gir bedre tilbakemelding og har bedre styrerespons i trengte situasjoner. E-220s styring er løsere, og mangler den presise og kontante tilbakemeldingen som Omega gir."

"Da Mercedes introduserte 124-serien, satte de standarden når det gjelder multilink bakhjulsoppheng. Bakakselen med fem armer er vesentlig mer avansert enn Omegas skråstilte A-armer med en støttearm.
Fordelen fremfor Omegas oppheng er først og fremst bedre komfort. Selv på krevende veier er det vanskelig å provosere frem unoter og forskjeller når det gjelder veigrep.
Omega er svært nøytral i svingene, E-220 har lettere for å understyre, og spesielt i hårnålsvingene krever den litt større innsats fra sjåføren enn Omega gjør."
"ABS-bremser er standard for begge bilene, og begge har imponerende god bremsekontroll. Under normal kjøring og ved kontrollerte oppbremsinger er det ingen forskjeller mellom de to. Begge har bremser som lett kan balanseres på grensen for blokkering. Når E-220 har en meter lenger bremselengde enn Omega, føles det som det skyldes dekkene, ikke bilen."

"Opels V-sekser er en nydelig motor, og kler Omega godt. Det er fraspark så det holder, ved jevn hastighet går motoren stille og uten vibrasjoner. Bare under akselerasjon er den litt hard i gangen. Automatkassen er ikke blant de mest villige vi har prøvd, den trenger litt vel lang tid før den bestemmer seg for å sjalte, og sammen med det faktum at motoren i vår testbil ikke var blant de kvikkeste, føltes Omega i enkelte situasjoner litt treg.
Vi var litt skeptiske til å kjøre Opels V-sekser mot en mindre rekkefirer, men all skepsis ble feid til side ved første prøvekjøring. Mercedes rekkefirer er kvikkere, går roligere både ved jevn hastighet og under akselerasjon og er dessuten koblet til en automatkasse som sjalter vesentlig bedre. Den sjalter riktignok litt hardere enn Omegas automatkasse, men er vesentlig mer sjaltevillig."

"Akselerasjonsmålingene feide all tvil til side, Mercedes 2,2-liter går utenpå Opels V-sekser i alt. 0 til 100 km/t på 9,2 sekunder er 0,8 sekunder raskere enn fabrikkens tall og 1,5 sekunder raskere enn Omega. Dessuten får Omega stryk også når det gjelder akselerasjon fra 40 til 100 km/t og fra 70 til 100 km/t. Det er mer kraft i Mercedes 2,2-liter, og spesielt hvis du utnytter turtall over 4.000 o/min. (...) Omegas motor har ikke samme suget, den gir effekten jevnt, men også den liker seg når turtelleren har passert 4.000-merket."

"Omega er tung og treg. I bakkene taper den lett fart, og du må være litt hard og bevisst i bruken av gasspedalen for å få en nedgearing som gir mer trekkraft. Opels automatkasse har tre sjalteprogram, standard, sport og vinter. (...) Mercedes´ automatkasse har to sjalteprogram, "standard" og "økonomi". Vi valgte å holde oss i "standard", det er et kvikt og behagelig sjaltemønster. Det er lett å forutsi når sjaltingen kommer, og det er enkelt å bruke gassen for å få kassen til å sjalte når det er behov. (...) Mercedes bruker ikke sperre på gearspaken, og med den åpne men krokete sjaltegangen er det enkelt å kjøre "manuelt" for den som føler for det."

Copyright © Michael Nielsen