Historien bak navnet Mercedes-Benz
(takk til Arnfinn Norgård som har sendt meg dette)

I 1901 bygde Wilhelm Maybach for Daimler Motoren-Gesellschaft den første "moderne" bilen slik vi kjenner den i dag.
Maybach fikk hjelp av Paul Daimler, sønn av firmaets grunnlegger, Gottlieb Daimler. Bilen de designet var teknisk moderne både i form av rammeoppbyging og motor.
Den hadde også mye lavere bakkeklaring enn de tidligere såkalte hesteløse vognene, noe som gav bilen en mye mer moderne 'look'.

Bilen hadde fire sylinders motor, med en ytelse på 35hk. Den var bestillt av Emil Jellinek, en østerisk handelsmann og bankmann, som nå også var generalkonsul i Nice.
Han hadde kjøpt en Daimler Phõnix i 1897 og ble etter sin entusiastiske promotering av firmaets produkter Daimlers første agent på den franske riviera.

Etter å ha fått Daimler og Maybach til å bygge bilen fikk han gjennom forhandlinger rettighetene til å selge bilen i Frankrike, Belgia, Ungarn og USA.
Det var bare en hake; nemlig at Panhard allerede hadde enerettighet på å selge Daimler biler i Frankrike.

Men Jellinek, som var en erfaren handelsmann, hadde svaret. Han ville at Daimler skulle selge trettiseks biler med Maybachs design, og for å unngå problemet med rettighene ville han gi bilen et nytt navn etter hans datter Mercedes.

Navnet ble svært populært og i løpet av året var 1901 Daimler blitt allment kjent som Mercedes.
Dette på tross av at det juridisk sett var kun i Frankrike bilen måtte hete Mercedes.


Mercedes-stjernen
I 1926 fusjonerte de to eldste bilfirmaene Benz & Cie. og Daimler-Motoren-Gesellschaft til ett selskap, Daimler-Benz AG.

Et handelsmerke som omfattet emblemene til de to selskapene ble laget: den etterhvert så berømte tre-armede stjernen til Daimler omgitt av navnene "Mercedes" og "Benz".
Dette merket brukes fremdeles på noen av Mercedes-Benz modellene.

Gottlieb Daimler tegnet stjernen i 1870-årene, både som en lykkestjerne for bilene hans, men også for å symbolisere motoriserte kjøretøy på land, til sjøs og i luften. Siden da har Mercedes-stjernen stått som et symbol for kvalitet og sikkerhet

Copyright © Michael Nielsen